“Maden Kurtarma Yarışması” için hazırlıklarda sona yaklaşılıyor
Temmuz 9, 2019
1. Madenlerde Arama Kurtarma Yarışması sona erdi
Eylül 15, 2019
“Maden Kurtarma Yarışması” için hazırlıklarda sona yaklaşılıyor
Temmuz 9, 2019
1. Madenlerde Arama Kurtarma Yarışması sona erdi
Eylül 15, 2019

“Maden Kurtarma Yarışması” için hazırlıklarda sona yaklaşılıyor.

Türkiye Madenciler Derneği, Türkiye’de ilk defa maden kurtarma yarışması düzenliyor. Farklı madenlerde görev yapan 5 kurtarma ekibi 10-13 Eylül tarihleri arasında gerçekçi senaryolarla uluslararası hakemler gözetiminde yarışacak.

Türkiye Madenciler Derneği, maden kurtarma yarışmasının ilkini İzmir’de düzenliyor. Ulusal Maden Arama Kurtarma Yarışması, 10-13 Eylül 2019 tarihleri arasında İzmir’de bulunan Tüprag Efemçukuru Altın Madeni İşletmesi’nde gerçekleştirilecek.

Ulusal Maden Arama Kurtarma Yarışması’nın tanıtımı için İzmir’de bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, dernek olarak ilk kez madenlerde kurtarma yarışması hayata geçirdiklerini belirterek, madenlerde iş kazaları konusunda eğitimlerin artırıldığını ve yarışmayla da bu konudaki bilgi ve farkındalık düzeyini en üst seviyede tutmayı hedeflediklerini söyledi.

Etkili kurtarma ile kayıplar önlenebilir

Başkan Ali Emiroğlu, geçen yıl Aralık ayından bu yana gerçekleştirilen tatbikatlar sayesinde yarışmanın olgunlaştığını belirterek, yarışmayı geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Emiroğlu, “Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, bugün maden kurtarma konusunda kamu ekiplerinin yanı sıra, özel sektör firmalarının da profesyonel ekipler oluşturmaya başladığını görüyoruz. Bugün burada Türkiye madencilik tarihinde bir ilk olarak düzenlenecek olan bu yarışmayı yapabilir hale gelmemiz, bu olumlu gelişmelerin somut örneğidir. Ülkemizdeki maden kurtarma ekiplerinin teknoloji, donanım ve yeterlik anlamında artık dünya ile aynı seviyede, aynı ligde yer aldığına da yarışma sırasında hepimiz şahit olacağız” diye konuştu.

İş kazalarının bütün iş kollarında olduğunu ancak madenlerde ölümlü kazaların daha yüksek olduğunu dile getiren Emiroğlu şunları söyledi: “Maden ocaklarında iş kazaları sıklığı hala yüksek. Bu konuda Türkiye ne yazık ki arzu edilen yerde değil. Kazaların çoğunluğu yer altı işletmelerde oluyor ve maalesef önemli kayıplarla sonuçlanıyor. Bu kayıplar etkili bir arama kurtarma faaliyeti ile önlenebilirdi. Bu konuda işletmelere önemli görevler düşüyor. Mutlaka işletmeler tarafından acil durum planları oluşturulmalı ve iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere arama kurtarma konusunda yetkin ekipler oluşturulmalı. 1938 yılından günümüze 10 binden fazla kurtarıcı yetiştirildi. Bugün maden kurtarma konusunda özel sektör firmalarının da profesyonelleştiğini görüyoruz.”

5 yarışmacı, 3 gözlemci ekip katılıyor

Yarışmanın Yürütme Kurulu Başkanı Göksel Alpaslan ise, gelişmiş ülkelerdeki arama kurtarma yarışmalarına bakınca Türkiye’de böyle bir eksiklik gördüklerini ve bu nedenle Ulusal Maden Arama Kurtarma Yarışmasını hayata geçirdiklerini söyledi. Yarışmaya Türkiye’de bu alanda yetişmiş en yetkin ekiplerin yarışmacı ve gözlemci olarak katıldığını belirten Alpaslan, katılımın yıllar içinde artması ve her madende benzer ekiplerin kurulmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Alpaslan 3 gün sürecek yarışmaya, Çayeli Bakır İşletmeleri, ESAN Eczacıbaşı, Koza Altın İşletmeleri, Tüprag Efemçukuru Altın Madeni ve Türkiye Kömür İşletmeleri ekiplerinin yarışmacı; Polyak, İmbat ve Tümad ekiplerinin ise gözlemci olarak katıldıklarını kaydetti. Ekipler yarışma kapsamında, yeraltı arama kurtarma, yangına müdahale, ilkyardım yardım müdahale becerileri, takım becerileri, araç kazalarına müdahale ve solunum seti kategorilerinde yetkinliklerini sergileyecekler.

Madenciler AFAD’la birlikte çalışıyor

Toplantıya katılan İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Müdürü Osman Metin Saroğlu da, her türlü afete karşı hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekerek, afetlere karşı dirençli bir toplum olmanın önemini hatırlattı. AFAD’ın önceliğinin risk ve zararları azaltmak olduğunu belirten Saroğlu, bunun için planlamalar yapılarak, hizmet gruplarının oluşturulduğunu ve arama kurtarma hizmet grubunun içine madencileri de dahil ettiklerini ifade etti. AFAD olarak bu yılı afetlere hazırlık yılı olarak belirlediklerini anlatan Saroğlu, “Her ay belli bir tema seçeceğiz. Bizim yer altında çalışanları kurtarma şansımız yok ama yer üstünde madencilerle bir aradayız” diye konuştu.